Llista de locucions i frases fetes

Les locucions són combinacions fixes de paraules que actuen com un sol mot invariable. En canvi, una frase feta és una oració estereotipada on sempre apareix un verb com a nucli que, a vegades, pot ser conjugat. Una frase feta actua com un tot i amb un sentit o significat al darrere. Per tant, es tracta d'un conjunt de paraules amb un únic significat, metafòric i de caire popular. 

Amb tot, en alguns casos és difícil diferenciar una locució d'una frase feta, perquè algunes locucions poden contenir un verb i, per tant, ser interpretades de les dues maneres. Per això sovint els diccionaris les barregen. En realitat, el més important és saber què signifiquen i fer-les servir.

Tot seguit tens un recull de locucions i frases fetes molt productives en llengua catalana. El propòsit no és recollir-ne totes, sinó més aviat les més comunes i productives. 

Millora la qualitat de la teva parla sense haver de recórrer al castellà com a solució. 

Toca o clica la locució o frase feta que t'interessi per accedir a l'entrada, on trobaràs també una breu explicació i exemples. També hi trobaràs altres formes similars en català i l'equivalent castellà si n'hi ha. Si vols, la pots compartir per WhatsApp i xarxes socials, o també la pots descarregar al teu dispositiu electrònic. El seu ús és totalment lliure i de franc.

- A dojo 
- A piles 
- A posta 
- A raig 

PARLA CATALANA

LES ENTRADES MÉS POPULARS DE LA DARRERA SETMANA

Bon Dia

Bona Nit

abans / avanç / avenç

gairebé / gaire bé

Com es fa l'imperatiu en català?