veure / mirar

DIFERÈNCIES ENTRE VEURE I MIRAR

Quan parlem de percebre imatges amb la vista, podem fer servir aquests dos verbs: veure i mirar.

El verb veure fa referència a percebre una imatge de manera involuntària. En canvi, el verb mirar fa referència a posar-hi atenció de manera voluntària, per mitjà de la vista, en una cosa o persona.

Si anem pel carrer, anem veient persones, botigues, etc. Però si ens fixem en algú perquè ens sona la seva cara, ens quedem mirant-lo. Quan observem o estudiem una persona, l'estem mirant. Si preguntem a algú si ha vist una películ·la en concret i respon que no, li podrem demanar que la miri. Però, i si ens atrau una pel·lícula que s'estrena la propera setmana? Podríem preguntar a la colla d'amics: "Hi anem a mirar-la?", perquè la voluntat és de posar-hi atenció oi?

"Has vist la televisió que m'he comprat?". Hem preguntat a un amic si ha percebut que tenim una televisió nova, i aleshores li diem: "Mira-la, és Full HD i és d'aquestes intel·ligents". Ara hem demanat que s'hi fixi, i ell podria dir: "Sí, ja ho veig, és molt moderna". Després de mirar-la, ha vist que la pantalla sembla de bona qualitat, que hi ha una etiqueta que diu Full HD i una altra que diu Internet

Ara som a casa mirant un programa a la televisió que ens agrada, i li preguntem a la nostra parella: "Vens a mirar la tele amb mi?". Li preguntem si vol gaudir del programa amb nosaltres i, és clar, per aconseguir-ho haurà de posar-hi atenció, sinó només el veurà de passada mentres xateja amb el mòbil o fa alguna tasca que la distreu. 

Curiosament, les diferències entre veure i mirar són les mateixes que entre sentir i escoltar.

PARLA CATALANA

LES ENTRADES MÉS POPULARS DE LA DARRERA SETMANA

Bona Nit

Acudits en català

Llista de refranys

abans / avanç / avenç

Bon Dia