Què trobaràs en aquest web?

Parla Catalana és un web de consulta i de reforç. No és necessari tenir un nivell alt de català per treure'n profit, i fins i tot és molt útil per a principiants. Si fa temps que parles català o si fa poc i n'estàs aprenent, aquest web serà una eina imprescindible per a tu 😌😎

La idea és aportar qualitat i gràcia a la nostra parla. No es tracta de parlar un català 100% genuí, cosa que en cap llengua moderna s'aconsegueix, sinó d'actuar en un ample marge de millora. Ens hi posem? 🤗

Al menú situat a l'esquerra de la pàgina principal hi ha tot el contingut del web.

Hi trobaràs locucions i frases fetes molt característiques i fàcils d'usar. També hi trobaràs refranys i alternatives a castellanismes no normatius (les tan famoses i, normalment, lletges castellanades). A més, hi tindràs accés a un complet vocabulari, una sèrie de dubtes i un recull d'acudits i frases boniques il·lustrades, tot en català, per compartir amb tothom. Tampoc faltarà una gramàtica bàsica molt amena i fàcil d'entendre. Usa i comparteix tot allò que t'agradi.

Els reculls de locucions, frases fetes i refranys, no tenen com a propòsit aplegar totes les maneres de dir de totes les variants del català, sinó més aviat les més comunes i productives. Per això, no busquen recuperar expressions o dites antigues, en desús o molt restringides a un petit espai geogràfic. D'aquesta manera, aquestes llistes amb exemples i informació extra són una ajuda pràctica i eficaç per al parlant, perquè pot aprendre ràpidament a no recórrer al castellà com a solució. 

La clau de l'èxit de tot plegat és que practiquis. Aprèn una locució o frase feta i fes-la servir al llarg del dia. Identifica un castellanisme que acostumes a dir i utilitza l'alternativa catalana. Que no et faci vergonya fer-la servir encara que al teu voltant hi hagi qui utilitzi el castellanisme que vols evitar. Qui estarà parlant bé seràs tu. No rectifiquis a ningú que no ho demani, tan sols persevera de valent en polir la teva llengua i deixa a més d'un amb un pam de boca. T'adonaràs que cada cop et serà més fàcil parlar un català menys castellanitzat i que a més et sortirà natural i fluid. Et sentiràs enfilat. En aquell precís moment, la teva manera de comunicar-te s'haurà enriquit tant que ja no voldràs tornar enrere. Vols començar ara, oi?🤩👍🏻

Al menú lateral tens les principals seccions i etiquetes d'aquest web, des d'on podràs accedir fàcilment a cadascuna de les seves entrades. Les pots compartir mitjançant WhatsApp o qualsevol xarxa social. Si no cito la font, l'ús de la informació i de les imatges és totalment lliure i de franc, tot i que em faria molt feliç que parlessis de Parla Catalana a la teva família i amics.

Escriu allò que t'interessi al cercador. Fes servir simplement una o diverses paraules claus, però respecta els accents gràfics. Pel que fa a les locucions, frases fetes i refranys més comuns, pots fer la recerca també en castellà i et sortirà l'equivalent en català.  

Gràcies pel teu interès! La llengua és cultura i reflecteix com som. Amb ella expliquem els nostres sentiments, preocupacions, fem humor, etc.

Cuidem-la i gaudim-la!🥰

❗Si trobes en aquest web alguna errada, contacta amb mi.


PARLA CATALANA

LES ENTRADES MÉS POPULARS DE LA DARRERA SETMANA

Bona Nit

Bon Dia

Llista de refranys

Llista de locucions i frases fetes

abans / avanç / avenç