article neutre 'lo'

▶️ Avui dia està plenament estès a tot el territori lingüístic català el lo com a article neutre o abstracte. La normativa no l'accepta i, per això, només sentim en àmbits formals la forma "correcte": el. Segons la normativa, el fa la funció d'article neutre i també d'article definit.

El que t'havia dit és precisament això.
(article neutre normatiu)

Lo que t'havia dit és precisament això.
(article neutre no normatiu)

El cotxe és meu.
(article definit)

▶️ Abans de la normativa d'en Pompeu Fabra el lo neutre ja estava força estès, fins i tot, entre escriptors i poetes. Fabra, però, igual que alguns lingüistes de l'època, defensava que el lo neutre era per causa de la interferència del castellà. En realitat, el seu propòsit principal era desmarcar-se del castellà per evitar usos inadequats de lo

En la Gramàtica Essencial es dona per fet el seu ús en registres informals. Aquesta font, oficial i normativa, només aclareix que en registres formals se n'ha d'evitar. Per tant, encara que en registres formals tenim el seu ús vetat, en registres informals no ha d'haver-hi problema en fer-lo servir. Això sí, hem d'evitar formes barroeres que surten de copiar construccions castellanes i que ens fan discriminar altres construccions pròpies equivalents. Per exemple:

per lo menos > almenys, si més no, com a mínim

a lo millor > potser, probablement, poder

en lo tocant a > pel que fa a

per lo general > en general, generalment

per lo tant > per tant, doncs

per lo vist > sembla que, segons sembla, pel que es veu

en lo successiu > d'ara endavant

a lo seu > a la seva

per lo qual > per això, per la qual cosa

▶️ Si voleu un munt d'alternatives estupendes per tal de no utilitzar-lo de forma abusiva, mireu aquí (el castellà n'abusa molt).

❗Una solució que alguns fan servir és utilitzar sempre el davant de que i en la resta de casos lo o una alternativa com les esmentades aquí.

PARLA CATALANA

LES ENTRADES MÉS POPULARS DE LA DARRERA SETMANA

Bona Nit

Bon Dia

Llista de refranys

100 frases històriques en català

Acudits en català