eixugar / assecar

DIFERÈNCIES ENTRE EIXUGAR I ASSECAR

▶️ Eixugar implica eliminar la humitat, generalment aigua, que hi ha a la superfície d'un objecte o cos qualsevol. Aquesta humitat hi ha estat afegida i la fem desaparèixer amb un drap, un mocador, una tovallola o per mitjà de l'evaporació.

🔹Per tant, podem eixugar els plats, les mans, la cara, els ulls, una taula, el terra, una aliment que hem passat per aigua, etc. Qualsevol cosa que es mulli pot ser eixugada.

🔹 L'adjectiu és eixut i eixuta.

El terra està eixut.
Les mans eixutes.

▶️ Assecar, en canvi, té a veure amb eliminar la humitat que és inherent a un objecte o cos qualsevol. 

🔹Aplica a rius, llacs, estanys, fonts, etc, quan s'han quedat sense aigua i, en alguns casos, el terra ho reflecteix. També es poden assecar els aliments, les plantes, etc. Podem dir que tenim les mans seques si estan aspres o esquerdades, o el cabell sec si es trenca fàcilment, o la pell seca si està aspra i ens pica, o una flor està seca si s'ha pansit, o una fulla pot estar seca si ha perdut la seva verdor, etc.

🔹 L'adjectiu és sec i seca.

El cabell sec.
La pell seca.

🔹El significat original indicava que aquesta humitat no hi podia haver estat afegida, però avui aquest matís s'ha difuminat, sobretot en les zones més castellanitzades, quan parlem d'objectes amarats, és a dir, que estan xops d'aigua. Per exemple, es diu 'assecar els cabells' o 'assecar la roba'. El fet d'implantar 'assecador' i 'assecadora' per anomenar els aparells elèctrics hi ha contribuït a consolidar aquesta anomalia. En la resta de situacions, caldria mantenir l'ús de eixugar.

PARLA CATALANA

LES ENTRADES MÉS POPULARS DE LA DARRERA SETMANA

Bona Nit

Llista de refranys

Bon Dia

Acudits en català

abans / avanç / avenç