El problema del català

El català està en una fase molt depriment. Contaminat pel castellà, sobretot a les zones més urbanes i de bona part de la costa, s'està convertint en una paròdia de si mateix.

El problema no és oblidar-se d'un pronom feble o deixar anar una castellanada en un moment concret, sinó fer del català una llengua barroera, un poti-poti de paraules mal dites i d'expressions híbrides. 

El problema no és equivocar-se en la construcció d'una frase o no posar un accent correcte, sinó parlar català recorrent a cada poc al castellà per tal de sortir-nos-en. 

El problema del català no és haver d'esbrinar la genuïnitat de cada paraula que accepta la normativa, sinó simplement no saber dir les coses en català i perdre locucions i dites pròpies, molt productives i amb molta força, que són substituïdes per altres locucions i dites castellanes.

L'exemple més esgarrifós de tot plegat són els 'diguioiga', persones que mentres parlen català van ficant-hi expressions, dites o trossos de frases en castellà sense cap motiu aparent. Un poti-poti absurd que malmet la llengua convertint-la en un monstre.

Perquè és clar, parlar castellà malament és lleig, però parlar català malament és guai. 

Trenquem aquesta dinàmica!

Parla Catalana vol ajudar-te per tal que no acabis sent un 'diguioiga', o si ho ets, que puguis canviar i millorar la teva parla. No pensis que s'espera de tu que parlis un català perfecte, sinó més aviat que puguis parlar simplement en català, amb una llengua que dignifiqui la teva manera de ser.

Posa't-hi i gaudeix del català!

PARLA CATALANA